Player_slider

Artiklar

4 tips till en rolig och motiverande träning

Hur försäkrar du dig om att dina spelare inte tycker att din fotbollsträning är förutsägbar och tråkig? Vad handlar den roliga träningen om?  SportMember ger dig svaret.

17. august 2017

4 råd til sjov og motiverende træning
SportMember ger fyra små tips till en rolig och motiverande träning när det gäller fotboll.

Varje fotbollsspelare har på en eller annan tidspunkt provat det. Trött och omotiverad traskar man sig om kvällen bort till träningen. Dränerad på energi. Man tycker egentligen om tränaren men nu för tiden har det dessvärre visat sig att själva träningsövningarna är upprepning på upprepning tills det till sist inte är kul längre.

Som tränare är det inte heller det minsta kul att se ett slött lag utan spelglädje. Det kan det dock göras något åt. SportMember ger här 4 små tips till en rolig och motiverande träning när det gäller fotboll.

Råd nr. 1 - Gå ihop med en annan tränare

Med träning ett par gånger i veckan och match under helgen kan man enkelt ägna många timmars fritid på sitt lag utan att skänka själva förberedelsen av träningspasset en tanke. Ta in en hjälptränare – om inte annat  bara i vissa enskilda träningspass. Det kan bidra till att öka kvaliteten på träningen då varje tränare har färre spelare att koncentrera sig på att förbättra. Men nya idéer och nya tankar kan också inspirera och vara en ögonöppnare för hur man på nya sätt kan angripa träningen nästa gång.

Råd nr. 2 - Variera och kom ihåg specialträning

Gör träningspassen olika. Om spelarna inte vet exakt vad som ska hända på nästa träning kan din lagträning heller aldrig bli tråkig och förutsägbar! Oavsett om du tränar barn, tonåringar eller ett tredje alternativ kan du försöka att anpassa delar av träningen till specialträning. Ett fysiskt fokus den ena veckan, ett taktiskt fokus veckan därpå. Bara du har öga för att dessa självvalda begrepp inte endast täcker en enkel övning. Anfallsövningar i fotboll är ju till exempel heller inte endast skott på mål, utan även positionering, löpningar utan boll och offside.

Råd nr. 3 - Gör det till en tävling

Om du har med barn eller vuxna spelare att göra, så lägg till ett tävlingselement i träningen. Det ökar både intensitet och vinnarmentalitet då man kommer göra allt i världen för att inte förlora mot sina vänner. Det behöver inte nödvändigtvis vara rankat i ett Excel-ark med listor över pokaler och priser. Du kan nöja dig med att låta dem spela om att slippa städa upp efter fotbollsträningen. Bara det är något som står på spel. I linje med resten av denna text bör du självklart sträva efter att variera själva tävlingen från gång till gång så det inte blir förutsägbart.

Råd nr. 4 - Var seriös under träning

Har du har med små barnlag att göra – som med en boll mellan fötterna i utgångspunkt aldrig kommer tycka dina träningar är tråkiga - bör du försöka att vara seriös och engagerad mot dina spelare. Det tvivlar vi inte på att du är. Men många tränare har tendens till att gå och småprata när laget består av vänner eller kanske en son eller en dotter. Men är lagets ambitionsnivå på en lite högre nivå än rent myspys så kan du försäkra dig om att du få en motiverad träning genom att hålla dig borta från att spela med under själva övningarna. Kanske stå och dirigera på avstånd under träningen istället för att småprata om helgens bravader. Detta gäller dock primärt om vi talar om en så hög fotbollsmässig nivå där spelarna först och främst är där för att bli bättre framför det sociala genom att dyrka lagsport.

Med dessa fyra råd kan du komma ett stort steg närmare att få din trupp till att komma förväntansfulla och optimistiska till nästa träning. Och nästa igen.

Populära artiklar
DSC04721.jpg För mycket träning kan förstöra stora talangers karriärer

Överbelastningsskador hos unga atleter kan leda till livslånga smärtor.

Tennis_Forældre_lead.png Hur mycket kan man pressa sitt barn till att hålla på med sport?

Kan man pressa ett barn till att vilja idrotta eller ska viljan komma naturligt?

landsholdspillere-bliver-ikke-foedt-sidst-paa-aaret.jpg Landslagsspelare blir inte födda sist på året

Fysiken hindrar stora talanger födda på årets sista kvartal i Danmark. 

Gör som 933000 andra